Kim Bu Ermeniler? - Çocuk Kitabı Tanıtımı


















“Kim bu Ermeniler?”

Çocukken bu soruyu kaç kere sordunuz? Sorduğunuzda nasıl cevaplar aldınız? Suskunluklar, kekelemeler, “ama onlar da iyi insanlar”la biten nutuklar… Ders kitaplarında sadece tehcir, isyan ve hatta belki de düşman kelimelerinin hemen yanı başında gördüğünüz Ermeni’nin kötü bir şey olduğunu düşündünüz belki de. Tek bir Ermeni komşunun kalmadığı küçük bir şehirde büyüdüyseniz, Ermeni kültürüne dair pek bir şey duymamış da olabilirsiniz.

Eğitim sistemimiz pek değişmediğine ve sokakların hafızası gibi bizim hafızalarımız da günden güne değişti-rildi-ğine göre çocuklar hala benzer soruları soruyor olabilir. Eğer bir çocuğunuz varsa veya bir öğretmenseniz ve farklı kültürler üzerine konuşmayı seviyorsanız, çocuklarla birlikte okuyabileceğiniz bir kitap biliyoruz. Antropolog Susan Paul Pattie’nin hazırladığı “Kim Bu Ermeniler?” kitabı Ermeni tarihinden diline, yemeklerinden halk danslarına kadar Ermeniler’i tanıtan, çocukların diliyle yazılmış oldukça kapsamlı bir kitap. 5-16 yaş arası çocuklar için hazırlanan kitap, yetişkinlerin de severek okuyacağı bir kitaba benziyor. Kitabın içerisinde konu başlıklarıyla ilgili küçük etkinlikler de yer alıyor. Sanıyoruz ki küçük antropologlar yeni şeyler keşfedecekleri bu etkinliklerden de oldukça zevk alacaklar :)






Bizi ilgilendiren kısmına gelirsek… “Geleneksel Ermeni Müziği” başlığı bizi çok heyecanlandırdı ve tabi ki bize de önemli bir kaynak oldu. Bu başlık altında halk müziği ve dini müzik, enstrümanlar ve halk ozanları kısaca anlatılmış. Günümüz Ermeni müziğini icra eden besteciler de ayrı bir başlık altında tanıtılmış. Hemen bu başlığın ardında halk dansları yer alıyor. Birbiriyle bağlantılı olan bu başlıklarda halk müziklerinin sözlerine ve halk danslarının anlatımına yer verilmiş. Kitabın internet sitesinden de bu müziklere ulaşılabiliyor.

Sitede yer alan aktiviteler başlığı altında kanun, kamança, duduk, tar, dhol gibi enstrümanları ve ortak şarkılarımızdan olan "Hele hele hele ninnoye" şarkısının kaydını dinleyebilirsiniz. Yine aynı başlık altında dil çalışmaları, dualar ve şiirler de yer alıyor.

Türkiye’de Aras Yayıncılık’tan çıkan kitabın Türkiyeli çocukların Ermeni kültürünü tanıması için oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Kitabın sonunda yer alan “Dünyanın dört bir yanından Ermeni çocuklar” başlığı, Ermeniler’in nar taneleri gibi dünyanın dört bir yanına yayıldığını göstermesinin yanı sıra, farklı zevklere, alışkanlıklara, gelecek planlarına sahip çocukların hikayelerine yer vererek çocukları “çocukluk”ları üzerinden bir araya getiriyor.

Kitabın yazarıyla yapılmış bir röportajı buradan okuyabilir; daha fazla bilgi için kitabın internet sitesini inceleyebilirsiniz: http://www.whoarethearmenians.com/

Yorumlar

Popüler Yayınlar