Hakkında Şarkılar Yazdıran Geleneksel Ermeni Yemeği: Ghapama



Ghapama, Ermeni geleneksel müziğinin unutulmaz şarkılarından birisi. Bu şarkının sözleri, sevdiği kadın tarafından reddedilmiş bir adamın aşk acısını anlatır. Kalbi kırılmış halde evine döner. Hikaye bir köyde geçmektedir ve bu köyde herkes birbirini tanımaktadır, çoğu birbirinin akrabasıdır. Acı çeken aşık ghapama pişirir, etrafa yayılan koku öyle etkileyici ve davetkardır ki köyde duyan gelir, duyan gelir… Kapıyı kapatmaya dahi fırsat bulamazlar, insanlar birbiri ardına eve doluşmaktadır. Bu şarkıda da ghaphamanın ne kadar lezzetli olduğunu duyarız. Öyleyse bu keyifli şarkıya bir kulak verelim:






Peki nedir bu kadar lezzetli, hakkında şarkılar yazılan Ermeni yemeği ghapama? Ghapama’yı Ermeniler genellikle Noel döneminde pişirir. 

Tarifi ise şöyle: Bal kabağının içerisi oyularak çekirdeklerden temizlenir ve içerisine bal sürülür. Başka bir kapta yarı pişmiş pirince kuru üzüm, tarçın, ceviz, kuru kayısı, tereyağı ve bal eklenerek karıştırılır. Hazırlanan iç pilavı kabağın içine dökülür ve ağzı yine kapağın kendisi ile kapatılır. Fırında içi yumuşayıncaya dek pişirilir. Ghaphama sadece lezzetli olduğu için önemli bir yemek değil, birçok ailede geleneklerin sürdürülebilmesi ve ailenin bir araya toplanmasını simgelediği için de önem verilen bir yemek.

Ama ghapama sözcüğü insanın zihninde Türk mutfağından kapama yemeğini çağrıştırıyor. Onun da tarifine bakalım, belki aralarındaki tek benzerlik seslerdir, belki de benzer yemeklerdir.
Kapamada bir tepsiye kavrulmuş baharatlanmış pirincin üzerine isteğe göre sotelenmiş et ya da tavuk yayılarak tepsi fırına verilir. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir. Eski zamanlarda tepsi fırınlanırken üzerine geniş bir kapak yerleştirilir, üzerine de odun konularak pişirlirmiş. Böylece hem alttan hem üstten ısı alırmış. Yemeğin ismi buradan geliyor. Görünüşe bakılırsa pek de benzemiyorlar. J




Yorumlar

  1. güzel yorumlarınız için teşekkürler.
    Led ekran fiyatları

    YanıtlaSil
  2. Thank you very much for your important information.
    Seo
    Seocu

    YanıtlaSil
  3. We are happy to follow you as Gusto computer
    Totem Led ekran
    Led ekran

    YanıtlaSil
  4. Thanks for the beautiful aesthetic knowledge.
    Avcılar oto servis

    YanıtlaSil
  5. Thanks for the information you provide as an example.
    Fatih gelinlikci
    gelinlik

    YanıtlaSil
  6. Bu güzel bilgi için teşekkür ederim

    Google Adwords

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar